INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

Valby Bakke

 

 

Tycho Brahes elev Longomontanus (1562-1647) havde en drøm om at placere et observatorium på Valby Bakke! Var forslaget blevet realiseret, ville bakken have haft en særdeles særpræget seværdighed og måske have udviklet sig på en ganske anden

måde, omgivet af nederlandske renæssance-bygninger efter en geometrisk renæssancebyplan?

 

I stedet realiseres en drøm om Italien, idet kronprinsen, fra 1699 den enevældige konge Frederik IV, udser sig Valby Bakke som den ideelle lokalitet til opførelsen af en villa i italiensk stil.

Villaen bliver hurtigt til et lystslot, placeret som det centrale punkt i en udstrakt barokhave à la Ludvig XIV’s Versailles.

 

Den kongelige tilstedeværelse på Valby Bakke, eller Friedrichsberg, som stedet herefter også kaldes, får en vis indflydelse på den videre udvikling i området indtil enevældens afskaffelse i 1848. Herefter tager borgerskabet over som kulturskabende faktor, for Valby Bakkes vedkommende især brygger J.C. Jacobsen og senere sønnen Carl Jacobsen.

 

På baggrund af de mere generelle historiske udviklingstendenser, der skitseres i afsnittet Historisk Rids, beskrives de mere specifikke kunstneriske og arkitektoniske træk i den lokale udvikling, fra opførelsen

af Frederiksberg Slot over landstederne til bryggeriet Carlsberg, ‘Carlsbergkvarteret’ med kunstnervillaerne og arkitekternes huse, Zoologisk Have m.m. frem til de aktuelle planer om revitalisering af det gamle bryggeriområde.

 

Bogen VALBY BAKKE er en æstetisk lystvandring i områdets historie, rigt illustreret med Ole Akhøjs

smukke fotografier ledsaget af historiske kort, stik, fotografier, arkitektur-tegninger og malerier.

 

Hardcover - format 21 x 23 - 384 sider over 400 billeder. pris 348.-

 

....Hvis den bog var et menneske, ville man vende sig om på gaden. Smuk, godt begavet, let gang på jorden.

 

.... et fuldt udfoldet værk, der henter sine kilder fra den antikke, romerske arkitekt Vitruvius over mødereferater fra kollektiver til det af Emma Gad redigerede firebindsværk Vort Hjem fra 1903. I ambition er vi langt ude over Valby Bakke.

 

..... Skulle man være så uheldig at bo neden for bjerget, hvilket trods alt er flertallet af befolkningen, er der masser at hente – danmarkshistorie, verdenshistorie, arkitekturhistorie, kunsthistorie, stilhistorie, personalhistorie, lokalhistorie. Valbys navle har det hele og er eksemplarisk levende skrevet.

 

Pernille Steensgaards i Weekendavisen