INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

Mytte Fentz

The Kalasha

Mountain People of

the Hindu Kush

 

548 sider, Indb., rigt illustreret,

Vejl. pris 498 (Engelsk tekst)

 

”Mytte Fentz har med bogen om kalashfolket rejst et smukt monument over et lille folk på grænsen til Afghanistan” ”Det er en bog at gå på opdagelse i. Nyd den. Find en god lænestol og gå ind i fotografi erne. Mærk kulden, røgen, mørket, snavset og lugtene i husene. Se den usynlige verden med frygtlige tabuer og lykkebringende steder. Hør sangene og latteren og glæden ved de store fester. Det er der altsammen....”

Hjalte Tin i Politiken Bøger 12-3-11

 

Middelalderarkæologen og etnografen Mytte Fentz har under sine længerevarende ophold blandt Kalashafolket indsamlet materiale til dette pragt­fulde bogværk om Kalasha - de sidste kafirer i Hindu Kush.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mytte Fentz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mytte Fentz følger en stolt tradition af dansk etnografisk forskning i Centralasien samtidig med at hun med denne bog kaster lys på nødvendigheden af at gøre en indsats for at Kalashafolket kan få lov til at bevare deres kultur og levevis i Hindu Kush. I de tre dale Rombur, Bomburet og Birir i det mest uvejsomme område af Pakistan tæt på den afghanske grænse lever dette vidunderlige folk, som ikke alene er underlagt naturens luner, men hvis livsglade og farverige kultur og gamle religion også er under konstant pres fra den omliggende verden.

 

Livet i dalene.

Mytte Fentz skildrer familielivet, traditionerne, festerne og det hårde arbejde hos Kalashafolket, som opretholder livet ved dyrkning af korn, vindruer og valnødder på den sparsomme frugtbare jord i dalene og ved fremstilling af gedemælksprodukter af mælk fra familiernes geder, som ledes til græsning på bjergsiderne.

 

Vand og arkitektur

Den dyrkbare jord i dalene vandes ved hjælp af et sindrigt system af vandingskanaler, ligesom vandets kraft udnyttes af de mange vandmøller, som Kalashafolket har bygget i området. Vandmøllerne og den specielle arkitektur - huse, som i flere etager klynger sig til bjergsiderne - beskrives indgående i denne bog og illustreres af tegninger udført af den engelske arkitekt John Harrison, som ledsagede forfatteren på en af hendes rejser til Hindu Kush..

 

Mytte Fentz har levet hos Kalashafolket i længere perioder, og giver os her i ord og billeder et enestående indblik i deres hverdagsliv og skikke – et folk, som de færreste kender eksistensen af og som under det stadigt stigende pres udefra måske om nogle år er en saga blot.

 

 

Se opslag fra bogen

nederst på denne side

Mytte Fentz