INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

Minna Heimbürger

Maleren Eberhart Keilhau - 1624-1687

 

Se billeder fra bogen nederst på denne side

 

Her er bogen om den ”glemte” danske barokmaler, der som ganske ung fik plads på selveste Rembrandts værksted i Amsterdam. Forfatteren er den internationalt anerkendte Keilhau-ekspert Minna Heimbürger.

 

Eberhart Keilhau blev født i Helsingør i 1624. Som 12-årig kom han i lære hos maleren Morten van Steenwinckel i København, og straks efter endt læretid der, tog Rembrandt imod ham. Efter årene i Amsterdam rejste Keilhau videre mod Italien, hvor han levede og arbejdede i mere end 30 år – og blev kendt som Bernardo Keilhau eller blot: Monsù Bernardo.

 

Eberhart Keilhau var en anerkendt og værdsat kunstner i sin samtid, og andre kunstnere var tydeligt inspirerede af hans værker. Efter Keilhaus død i 1687 udviskedes mindet om ham, og medvirkende hertil var utvivlsomt, at han kun uhyre sjældent signerede sine værker. I 1938 – godt 250 år efter Keilhaus død – vurderedes det, at kun en lille håndfuld værker kunne identificeres som værende af ham.

 

For mere end 30 år siden påbegyndte den danske kunsthistoriker Minna Heimbürger så sine eftersøgninger af Eberhart Keilhaus værker i ind- og udland. Hendes grundige gennemgang af museers og privates samlinger, af ældre billed- og diassamlinger i arkiver, og af årtiers salg hos auktionshuse i ind- og udland, bar frugt. Hundredevis af malerier, som var angivet som værende af ”anonym 1600-tals mester” – eller sågar tilskrevet andre kunstnere – viste sig at være af Eberhart Keilhau. Takket være Minna Heimbürgers indsats kendes i dag mere end 320 værker af ham.

 

Minna Heimbürgers bog ”Maleren Eberhart Keilhau (1624-1687)” er både et kunstnerportræt, en fortælling om Keilhaus liv og værk, og en beskrivelse af kunstverdenen i hans samtid. Første del omhandler Keilhaus opvækst i Helsingør, hans læretid i København, og hans liv og arbejde som kunstner i og efter tiden i Rembrandts værksted i Amsterdam.

 

Sammenhænge i datidens kunstnermiljø belyses, og kunstneriske strømninger, inspiration og påvirkning gennemgås. Bogens anden del er det komplette illustrerede katalog over de i dag kendte værker af Eberhart Keilhau. Keilhaus malerier blev ofte kopieret af andre kunstnere, og for sammenligningens skyld vises nogle få af disse kopier i slutningen af bogen.

 

 

Minna Heimbürger er magister i kunsthistorie fra Københavns Universitet og dr.phil. sammesteds fra på en afhandling om forholdet mellem kunstnere og kunstbestillere i det syttende århundrede. Hun er en internationalt anerkendt forsker bosat i Italien og har et omfattende forfatterskab bag sig.

 

”Maleren Eberhart Keilhau 1624-1687”. Indbundet, 408 sider, højformat: 30,5 x 25 cm. Bogen er rigt illustreret, og af de mere end 450 illustrationer er langt de fleste i farver. Vejledende pris: 398 kr.

 

 

E. Keilhau. Snapsesmagerske ca. 1640

E. Keilhau. En dreng, der fodrer sin hund. Ca. 1655.

Et af de få Keilhau-billeder der kan opleves i Danmark.

Tilhører Statens Museum for Kunst.

E. Keilhau. Pige med kniplepude. (Ca. 1660-65)

E. Keilhau. En pige med en kurv fyldt med blomster (fra bogens forside)