INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

Vibeke Riemer & Lars Kolind:

Løndal. Danmarks yngste herregård

 

Se opslag fra bogen nederst på denne side

 

133 sider, indbundet, stort format.

Rigt illustreret med mere end 230 illustrationer.

Af disse er de fleste nutidige farvegengivelser af bygningens interiør og eksteriør, parken og skovene. Bogen indeholder både nye og ældre luftfotografier af området, samt en del historiske fotografier fra Løndal Arkiv: billeder af ejendommen, af ejerne og deres børn og børnebørn og venner af huset, og af herregårdens tjenestefolk.

 

Vejl. pris: 248 kr.

 

Bogen er i kommission hos Forlaget Rhodos

 

 

Løndal. Danmarks yngste herregård fortæller ejendommens godt 100 års historie og udvikling siden industrimanden Vilhelm Carl Jørgensen og hans hustru Anna Plenge købte den som landsted i 1899. Parret lod først den oprindelige hovedbygning bygge om, men rev den senere ned og opførte i årene 1911-1914 det Løndal vi kender i dag, tegnet af den kendte arkitekt Gotfred Tvede.

 

Indretningsarkitekt blev den unge Gudrun Trier Mørch, som i samarbejde med Anna Plenge indrettede Løndal i historicistisk stil.

 

I Løndals saloner og sale mødtes genstande hjemtaget fra hele verden, fra forskellige tidsaldre og i forskellige materialer. Her blev de forenet med engle og blomster i stuk, dekorerede paneler og billedskærerarbejder, som Gudrun Trier Mørch tegnede og som hendes stab af dygtige håndværkere udførte i perioden 1912-1914.

 

Løndals oprindelige interiørdekorationer og inventar er bevaret i dag, og bogens mange fotografier viser husets skønne og aldeles finurlige sjæl.

 

Løndal, som ligger så smukt i skoven ikke langt fra Salten Langsø, blev først sommerresidens, siden helårsresidens for familien Jørgensen, og huset blev hurtigt et inspirerende samlingspunkt for datidens kunstnere og kulturpersonligheder.

 

Med bogens billeder ledes vi gennem Løndals forunderlige rum, ud i den engelske landskabshave og de omliggende skove, medens fortællingen om livet og personkredsen på Løndal folder sig ud.

 

Vibeke Riemer og Lars Kolind købte Løndal i 1996, og bogen afrundes med en kort beskrivelse af den nænsomme renovering, som de foretog i perioden 1996-1999 med hjælp fra arkitekterne Inge og Leif Bahn. Hertil kommer et kapitel om ejendommen Addithus, som blev lagt ind under Løndal i 1997, og et om Sønder Vissing Kirke, Løndals sognekirke, som havde stor betydning for Vilhelm Carl Jørgensen og Anna Plenge.

 

Løndal blev atter solgt i 2016