INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

KASTRUP VÆRK – BRYGGERGÅRDEN

 

Se billeder fra bogen nederst på denne side

 

KASTRUP VÆRK – BRYGGERGÅRDEN følger det historiske fajanceværk i Kastrup fra dets grundlæggelse i 1749 i det maleriske område uden for storbyen København, og frem til år 1900.

Opbygningen af en dansk fajancefabrik med kalkbrænderi og murstensbrænderi m.m. blev gennemført af arkitekten Jacob Fortling, som var indvandret fra Tyskland. Hans mangesidige virksomhed blev støttet af kong Frederik V og dennes regering under ledelse af lensgreve A.G. Moltke. Tidens merkantilistiske politik regulerede det danske erhvervsliv, og der blev lagt vægt på at landet opbyggede sin egen industri. I Fortlings tilfælde betød det, at han måtte indkalde højt specialiserede fagfolk fra udlandet til udvikling af fajanceproduktionen i Kastrup.

 

Bogen belyser gennem historiske arkivalier – som f.eks. brandtaksationer og folketællinger – fabrikkens udvikling og befolkningens sammensætning.

Under skiftende ejerforhold følges virksomheden op gennem de danmarkshistoriske epoker.

Der rundes af med kunstmaleren Theodor Philipsens ophold i værkets hovedbygning. Herfra drog han ud på Amager og Saltholm for at male sine impressionistiske landskaber.

 

Bogens forsidemotiv er Th. Philipsens maleri fra 1900 af Kastrup Værk set fra landsiden.

 

 

Kirsten Nørregaard Pedersen er mag. art. i kunsthistorie fra Københavns Universitet 1991. Hun har siden arbejdet som free lance underviser for Folkeuniversitetet i hele landet, og fungeret som konsulent og researcher for offentlige institutioner og det private erhvervsliv indenfor områder som kunst, arkitektur og kultur. Hun har også arbejdet som omviser på københavnske kunstmuseer og som rejseleder på kunst- og kulturrejser, navnlig til Rom. Hun har forfattet en lang række fagartikler om møbler, dekorationskunst m.m., ligesom hun er forfatter til trebindsværket “Pompejanske rumudsmykninger i 1800-tallets Danmark”, som udkom på Forlaget Rhodos i 2011.

 

 

 

 

Kastrup Værk

 

 

Kastrupgaard

Fad dekoreret af Th. Philipsen

Maleri af Th. Philipsen

Blondeskål udført på Kastrup Værk (tilhører Kastrupgaard samlingen)

Stor suppeterrin udført på Kastrup Værk (tilhører Kastrupgaard samlingen)

"Slottet" Fortlings hovedbygning på Kastrup Værk