INTERNATIONALT FORLAG FOR VIDENSKAB & KUNST A/S

Vibeke Andersson Møllers

Danske Kunstnertapeter 1930-1965

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***** 5 stjerner af Torben Weirup, Berlingske.

 

 

Se billeder fra bogen nederst på denne side

 

Historien om kunstnertapeterne tager sin begyndelse omkring 1930, hvor de danske tapetfabrikker indledte et samarbejde med tegnere, kunsthåndværkere og arkitekter med henblik på at højne kvaliteten af de tapeter, som blev sat op i danske hjem. Det kom der nogle helt fantastiske tapeter ud af – både elegante og smukke, og sjove og finurlige.

 

Listen med de kunstnere og arkitekter, som var involveret i design af kunstnertapeterne, er lang. Den omfatter både de meget kendte som Arne Jacobsen, Axel Salto, Ib Andersen, Gunnar Aagaard Andersen, Ebbe og Karen Clemmensen, Bent Karlby, Ib Buch og Preben Dahlstrøm, men også en lang række mindre kendte kunstnere. Alle var de med til at sætte deres præg på danskernes boliger.

 

Kunstnertapeterne blev en væsentlig medspiller i boligindretning, arkitektur og design – fra funktionalismen i 1930’erne til modernismen i årtierne efter – helt frem til "den hvide død", hvor hessian og malede vægge, oftest hvide, blev danskernes foretrukne.

 

Danske Kunstnertapeter 1930-1965 kan læses som et oversigtsværk over udviklingen i danske kunstnertapeter, men er også en fascinerende fortælling om rumkunst i den modernistiske periode. Derudover kan den benyttes til bestemmelse af konkrete tapeter fra perioden. Bogen giver en spændende indsigt i en svunden æra som ikke ligger længere væk end at de fleste af os kan huske stil, boligindretning og ikke mindst tapeter fra vort barndomshjem eller vore bedsteforældres hjem.

 

324 Sider. Indb., stort tværformat. Over 300 illustrationer.

Med gengivelser fra periodens tapetprøvebøger og interiører. Ud over de 313 illustrationer er detaljer fra 165 tapeter gengivet 1:1 bagest i bogen. Det giver læseren et indtryk af, hvilken størrelse tapetmønsteret havde – også set i forhold til andre tapeter. Forsidemotivet er "Fluepapir" fra kollektionen "Dahls Haandtryk tegnet af Bent Karlby 1947-1948".

Bogens vejledende pris er 388 kr.

 

Vibeke Andersson Møller: mag.art. i kunsthistorie 1991. Siden 1995 museumsinspektør og seniorforsker ved Danmarks Nyere Tid, Nationalmuseet. Konstitueret overinspektør sammesteds 2007-2010. Forfatter til artikler om dansk arkitektur i det 18. og 20. århundrede samt til monografierne ”Stellings Hus” (2003), ”Arkitekten Frits Schlegel” (2004), ”Farver i funktionalismen” (2009) og ”Arkitekten og designeren Bent Karlby” (2014).

 

Bent Karlby: Fletværk og Diget, kollektionen Dahls Haandtryk 1947-1948.

 

Arne Jacobsen: Udkast til botanisk mønster, 1940’erne.

 

Ib Buch: Mosen, Aage Dahl & Co., ca.1943. Motivet pryder bogens bindovertræk

Vibeke Krause: Puszta Reklame fra Brdr. Dahls Tapetfabrik, 1961.

304. Nanna Ditzel: Summertime, Brdr. Dahls Tapetfabriks jubilæumskollektion, 1974.

 

....alene tilvejebringelsen, udvælgelsen, prioriteringen og bearbejdningen af det enorme og sjældne materiale indgyder respekt, og det samme gør bogens frydefuldt fornemme tilrettelæggelse og konsekvent generøse farvegengivelse af den hidtil forborgne kulturarv, som modernismens danske kunstnertapeter udgør. De er – med ’den kendte dame i tapetbranchens’ ord – ubetinget henrivende.

 

Kasper Lægring, mag.art, Dansk Kunsthistoriker Forening